Stargate Universe ~ CIMA (Part 2)

28.2.11
OK, igt tak sebelum ni saya pernah cerita pasal Cima Cement Industries Sdn Bhd sebagai sebuah tempat manufacturer Stargate gate tu. Kalau tak ingat and nak tahu apa itu stargate, klik di sini. Jadi kali ni saya nak cerita sambungannya.

Dipendekkan cerita (sbb takut tak sempat taip pepanjang, nak gi keje ni), minggu CIMA plant mengalami shut down salah satu line. Seperti biasa kilang dan plant tinggalan Kaum Ancient (spt dlm cerita Stargate, kaum ancient adalah kaum asal yang mencipta stargate), sebab dah lama mestilah banyak repairnya and banyak tempat juga yang kami kaum Manusia Moden tak terokai lagi.

Setelah mengelongkar kilang ini diwaktu shut down, saya telah menjumpai beberapa equipment yang telah digunakan untuk travel dari tempat ke tempat di dalam galaksi ini dan juga time travel tunnel. Saya sendiri telah mencuba alatan-alatan ini. Marvelous oo dok dalam benda pelik-pelik camni. Tak semua orang boleh alaminya. Ikuti laporan bergambar saya dibawah.

STARGATE gate sistem

Inilah bilik Control Room Stargate Station. Di atas merupakan 3 orang staf dari Bumi yang mengendalikan sistem ini.
Read more ...

Sambutan Hari Lahir & Pengantin Baru Production Department

25.2.11
Semalam, office saye telah membuat small party. Alaa, bukan party apa pun, saje-saje nak mengukuhkan bonding antara staf, makan-makan kek je pun. Majlis itu diadakan untuk menyambut kelangsungan Perkhawinan Kak Khuzani dan Hari Lahir staf-staf dibulan Februari terutamanya Bos saye En.Khairul.

So, ikutilah gambar-gambar yang telah saya snap shot dibawah ini dan telah saya tambahkan sedikit sketsa bertulis.

Peringatan: Sketsa yang ditulis tiada langsung berkenaan dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia. Ianya hanya rekaan semata-mata sebagai hiburan. (Nilah jadinya bila dah tada kerja)








Pada yang gambarnya saya wat sketsa tu, jangan marah naa. Nanti cepat tua. Kalau tak suka mai khabaq, boleh cheq kuarkan gamba anda. 

~Haniff Izhar~







Read more ...

Hari ini ~ Akhbar arus perdana pun menfitnah seluruh rakyat Malaysia

20.2.11
Sudah banyak kali saya dengar orang dok mengata Utusan ni banyak kelentong berita-beritanya terutamanya yang berkaitan dengan politik ini. Memang pun saya percaya namun apa yang dibuat oleh akhbar arus perdana boneka parti pemerintah ini pada hari ini memang tak boleh di terima oleh akal fikiran yang waras dan boleh berfikir.

Mana taknya terang-terangan kot Akhbar ni memanipulasi informasi yang sebenarnya. Kalau korang ni seorang yang berilmu, korang pun akan mengiakan apa yang dibuat oleh akhbar ini adalah amat TAK BERMORAL. Tak kisah la korang pro BN ke atau pengikut kuat TGNA. 

Isu ini saya tujukan berkenaan dengan Berita Muka Depan Akhbar Mingguan hari ini bertarikh 20 Feb 2011: Nik Aziz akui melayu perlu diutamakan...

Mungkin pada pakcik-pakcik atok-atok yang tak melayari internet tue, finelah dengan keadaan ini. Tapi bagi kita yang dok online ni, siap boleh tengok video sebenar ucapan TGNA pada Konvensyen Nasional Pengupayaan Bangsa - Jaminan PAS mmg terasa tersangatlah berapi dengan apa yang telah dilaporkan oleh wartawan Mingguan ini. Bukanlah isunya saya ni nak sokong TGNA, tapi tindakan wartawan ini yg menfitnah seseorang di MUKA DEPAN akhbar kepada SELURUH RAKYAT MALAYSIA amatlah memalukan!!! Dah la akhbar perdana, ko letak pulak kat muka depan. Kalaulah berita ni Non Melayu baca, then diaorang pun tengok video sebenar ucapan TGNA, ini amatlah memalukan Bangsa Melayu yang ko orang dok nak pertahankan ni. Melayu Konon, tapi fitnah-fitnah orang.
Read more ...

Hari Ini ~ Jom Masuk U

19.2.11
Haa, kepada adik-adik yang sekarang tengah berada di Kedah & Perlis. Mari la kita ramai-ramai ke Karnival Jom Masuk U yang bertempat di Kangar Perlis esok. Macam-macam Universiti/IPTA/IPTS/Kolej dan sebagainye ada pada Karnival berkenaan. Tak kisah la adik-adik sekolah ke, kolej ke, diploma ke, sume mai datang, pelbagai peluang untuk menambahkan ilmu pengetahuan terdapat disini.

Pada shbt-shbt, akak-akak, abg-abg. Mai jugak. Mana tau nak sambung Master ke. Tak pun nak amik short course ke saje-saje suka-suki. Mai le ramai-ramai. Berikut merupakan maklumat program:

Tajuk: Karnival Pengajian Tinggi Negara 2011 (Kali ke-7)
Tarikh: 19-20 Feb 2011 (hari ni dah selesai, tinggai esok ja haa ni)
Masa: 9 am - 6 pm
Tempat: Dewan 2020, Kangar (Berdekatan mini putrajaya ~ katanya org kat sini)

Haa, kalau yang dok tempat len. Takpa-takpa jgn hampa ya. Ada lagi siri yang lain. Berikut merupakan karnival yang sama tapi di tempat yang lain.

(Klik pada gambar utk view yang lebih jelas yee)

Read more ...

Kenapa Orang Beriman Berjiwa Tenang

18.2.11
Dalam hidup yang fana ini, mesti kekadang kita ada tertanya-tanya pada diri, adakah kita ini telah beriman ataupun tidak? Ataupun cukupkah iman kita setakat ini untuk meraih Syurga Allah swt? Benarkah laluan yang kita ambil pada hari ini dalam hidup kita atau adakah kita telah terpesong jauh dari apa yang dikehendaki oleh Allah?

Persoalan ini timbul bertubi-tubi apatah lagi hidup kita hari ini dikelilingi oleh ramai orang lain yang mempunyai pelbagai tafsiran tentang kehidupan ini. Kadang-kadang ianya membuatkan kita keliru tentang makna Kebaikan mengikut perspektif pelbagai pihak. Contohnya ambil saja isu ini, ada pihak yang mendakwa seorang yang bersalaman dengan memakai sarung tangan adalah sesuatu yang tidak, namun bagi yang beragama Islam sudah tentunya tahu seorang yang menjaga adab tatasusila yang berusaha mengelak dari bersentuhan dengan bukan Muhrim adalah suatu yang Baik. Jadi di sini, manakah satu yg baik? Bagi orang yang faham benar perkara ini, tentu tiada was-was untuk memilih yang mana, namun bagi adik-adik generasi muda yang terdedah kepada pelbagai ideologi akhir-akhir zaman ini, mereka mungkin boleh keliru dengan situasi ini.

Namun, ada cara utk mengukur keimanan kita. Semalam saya ada menyertai Usrah yang diadakan oleh Pertubuhan Ikram cawangan Perlis, dalam Usrahnya ada seorang ahli yang mengetegah kan penulisan Dr Yusuf Qardawi, mengenai Islam dan Kehidupan. Tajuk yang diterangkan adalah mengenai Orang yang Beriman memiliki Ketenangan Jiwa. Akan saya kupas serba sedikit didalam ruangan ini.

Jadi, apa yang menyebabkan orang beriman(mempunyai pegangan) mempunyai jiwa yang tenang berbanding orang yang tak beriman(tidak langsung mempunyai kepercayaan)?

Ada beberapa aspek yang saya akan rungkaikan kali ini. Berikut merupakan beberapa sebab Orang beriman Tenang jiwanya.
Read more ...

Cara mudah nak berenang??

15.2.11
Rata-rata budaya kite rakyat Malaysia ini, tidak membudayakan berenang sebarang salah satu kemahiran yang perlu ada pada anak-anak mereka. Tak tahu la kenape kan, maybe sebab kurangnya kolam renang yang FREE kot kat Malaysia ni. Haha.. Just my assumption.

Tapi kalau tengok kat negeri orang putih sana, baby yang baru umur 2 tahun tu diorang dah ajar berenang. Apa yang saya maksudkan dengan berenang disini, bukanlah main air yg mcm mak bapak kita belikan kita kolam mandi budak-budak masa kita kecik-kecik dulu. Kolan tu nak berenang pun tak gerak kot, sbb tak boleh nak terapung pun sbb cetek sangat. Tapi org putih ni ajar bayi mereka terapung di dalam real punya kolam renang. Mula-mula dia tampung bayi tu, bila dia agak-agak bayi tu dah boleh kayuh, dia biar je. Yang menariknya, bayi ni memang lebih cepat berenang dari orang dewasa!! Sbb badannya yang kecil memudahkan dia terapung!!! Tak caya, tengok video bawah ni:


Ok, kenapa ye tetiba saya ketengahkan isu berenang ni? Takde papelah, baru-baru ni saya berpeluang berendam di Kolam Renang Pusat Sukan Perlis, masuknya hanya bayar RM2. Kira bolehlah saya jadikan aktiviti berenang ini rutin mingguan saya lepas balik dari kerja.

Tapi rupanya ramai org Malaysia ni yang tak tahu berenang. Saya ni takde la mahir mana pun dalam aksi-aksi renang ni. Kalau masuk tournament gerenti last punya. Tapi kalau stakat nak bermain-main main, berapung-apungan di tempat dalam (melebihi 1.5 meter) takde lah takut mana pun kan.

Read more ...

Maulid Rasul ~ Nabi Anak Yatim by Raihan..

15.2.11


Muhammad Muhammad Muhammad Mustafa
His mother is Aminah
HIs father is Abdullah
He was born in Makkah Mukarramah
His milk mother is Halimatus Sa'adiah

His father passed away
While he is still in the womb
What a very sad moment
His only mother look after him
Muhammad Mustafa

In the journey
of coming back from his husband's grave
Aminah fell sick in Abwa'
She passed away

Prophet is left alone
Loss his lovely people
Prophet is left alone
Teaches him to be independant

Orphanage will be blessed
Protected by God all the time

The fire at Majusi disappear
Kisra Parsi Castle fell down
Mekah lighten by white light
Signs of Prophet to be born

Orphanage will be blessed
Protected by God all the time

Prophet is an orphanage
Having no father and mother
But he is noble of all

~Haniff Izhar~
Read more ...

KIsah Benar ~ Robot Transformer memang ada dikalangan kita

14.2.11
Ahad, 13 Feb 1975- Di suatu tempat di kawasan pedalaman di utagha Malaysia. Tempat yang terkenal dengan ketenangannya dan kedamaiannya. Penduduk saling tolong menolong dan bekerjasama dalam menyelesaikan semua perkara. Namun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, tempat berkenaan telah digegarkan oleh kedatangan beberapa kenderaan berat yang datang secara tiba-tiba yang telah mengganggu ketenteraman awan.
Keadaan kampung yang damai suatu ketika dahulu

Kenderaan yang dilkatakan wujud itu dipercayai dari golongan:
  • Lorry pengangkut tanah
  • Lorry tren 50 tan
  • Bulldozzer
Saksi yang melihat kejadian yang menyayat hati ini, En Sudir (bukan nama sebenar) telah memberitahu pihak wartawan bahawa kenderaan-kenderaan ini tidak dipandu oleh sesiapa dan bergerak sendiri dan kenderaan ini seolah-olah berlakon dihadapan penduduk kampung melakukan kerja-kerja mengangkut tanah seperti kenderaan-kenderaan berat yang lain.

Gambar dibawah: Kelihatan dua buah kenderaan berat yang dikatakan sedang berlakon mengangkat pasir.(Besar woo bende ni, kene lenyek boleh jadi roti canai ni)

Read more ...

Kedai Makan Ulam Free

13.2.11
Ok, sudah semestinya kalau kita pegi mana-mana pun, perkara paling penting untuk melangsungkan kehidupan ialah gizi pemakanan. Haha. Sebagai seorang perantau macam saya ni, hari pertama saya sampai ke Perlis ini, antara perkara yang saya dah usha-usha ialah kedai makan. Al maklumlah, rumah bujang, dapur pun tak ada, so, makan-makan semua kenelah beli saja. 

Namun, walaupun ramai-ramai orang kata makanan kat Perlis ni murah-murah, namun taklah mudah sangat nak mencari kedai-kedai makan yang murah-murah ini. Search-search nak internet, nampak gayanya orang Perlis ni tak suka berblogging tentang keunikan negeri Perlis ni. Amat susah utk mencari artikel pasal port-port terbaik gerai makan di Perlis ini. Hahaa. Oleh itu, method yang lebih baik utk mengenal pasti kedai-kedai makan murah-murah ni ialah dengan bertanya kpd orang.
"Search-search nak internet, nampak gayanya orang Perlis ni tak suka berblogging tentang keunikan negeri Perlis ni. Amat susah utk mencari artikel pasal port-port terbaik gerai makan di Perlis ini."
Read more ...

CIMA Cement Industries Sdn Bhd ~ Kilang Manufacture Stargate Universe

1.2.11
Sebagai seorang yang baru berhijrah, duduk pula rumah bujang, memang rutin harian agak memboringkan. Jadi untuk mengisi masa lapang ini, pelbagai aktiviti telah saya lakukan, ada aktiviti yang berfaedah lagi menambah pengetahuan & ada pula aktiviti yang semata-mata untuk menghiburkan hati. Antara aktiviti yang kurang berfaedah ini ialah Menonton Movie & Series dan Bermain Game.

Nak dipendekkan cerita, sekarang ni musim saya melayan series Stargate Universe season tang terbaru. Series Stargate ni dah banyak dah dengan yang terbaru Stargate Universe. Sebelum ni dah ada dah Stargate Atlantis dan Stargate SG-1. Selain itu ada juga beberapa movie telah diterbitkan seperti Stargate: The Art of Truth dan Stargate: Continuum

Read more ...