Mari Buat Rumah - Part 3

13.1.11
Kali terakhir saya ke lokasi pembinaan sblm berhijrah ke perlis ialah pada 30 Disember 2010. Jadi, disini saya sajikan sedikit update apa perubahan yang telah berlaku kepada pembinaan rumah berkenaan. Enjoy it!!

Caption pada 26 Disember 2010
(Rangka bumbung telah didirikan)

 Tengokle rangka bumbung tu, complicated jugak tuh

 Lantai pun telah di turap sebahagiannya. Ketebalan ade laa dalam 2 inci.. Sblm simen, campuran pasir dan batu kecil telah diratakan dahulu.


 View dari luar

 Inilah rupa pasir yg saya cakapkan tadi tue.

 Besi diletakkan didalam jaringan simen untuk menguatkan lagi lantai

 Rupa salah satu bahagian bumbungnya

 View dari belakang

 Salah sebuah bilik yang telah siap diturap.



 Foundation utk balcony telah dibuat (betol ke panggil balcony @ beranda?)


Caption pada 30 Disember 2010
(Bumbung & Wiring telah di install)

 Nampok tak tu? Bumbung warne merah..

 Napok tak tue wiring die tue, letak dalam paip warna putih tue. Kalau tengok atas syiling tue, memang serabut wiring die.

 view dari belakang

Soket suis dan plug


 Ni nnt kat main board ni. Tengok le brape banyak wayar ade kat situ..

 Tiang balcony pun dah siap dibina. Tinggal nak modified bangunan lama tu supaya nice je tgk nnt. Atap pun nnt akan ditukar skali ke atap yg warne merah tue..


Maka, itu sajalah update yang boleh saya sajikan. Hari ini dah 13 January 2011, maknanya dan 10 hari laa saya tak ke tapak pembinaan. Mungkin telah banyak agi perubahan telah berlaku. Insya Allah, akan saya update rumah yang telah siap nnt diakhir episod mari buat rumah ini. =) ~ Haniff Izhar

5 ulasan:

  1. anip! ko buat rumah ko sendiri keee.. wah...

    BalasPadam
  2. mek.. buat umah sendiri tak dapek laa mek... org yg tolong watkan.. aku amik gambar je.. wakakaka

    BalasPadam
  3. Assalamualaikum,
    Bro Haniff, terima kasih kerana berkongsi informasi berguna ini; proses pembinaan sebuah rumah. Saya telah dapat belajar sesuatu daripada pengalaman bro ini. Terima kasih sekali lagi.

    BalasPadam
  4. mane dh gambar siapnye

    BalasPadam
  5. gambar siapnye sila hubungi adi kontraktor: 0163655234

    BalasPadam