Step Nak Buat Rumah Sebuah - Part 2

21.12.10
Haritu kita dah tengok sekerat episod buat rumah ni. Nihaa saya ada update dan picture baru perkembangan pembinaan rumah ni. Enjoy it ya!! Sambil-sambil tu boleh timba ilmu baru dalam pembinaan bangunan. Pasni nak buat garaj ke, pondok baru ke, takyah laa upah orang. Wat sendiri je.

Gambar kat bawah ni tunggang langgang, malas pulak saya nak menyusunnya. Pandai-pandai laa korang sume susuh sendiri ye. =)

 Ni pemandangan dari atas ni. Gayat jugak nak memanjat tangga kayu tu semata-mata nak tgk view kayu untuk wat syiling ni.

 Ni view belakang rumah. Yang nampak pintu tu, tu pintu dapur tue.

 Ni laa sistem pembentungan @ tangki septik. Terletak betul2 tepi jalan masuk kerumah sebelum air disalurkan ke sungai berdekatan.

 Salah satu stesen kumpulan air kumbahan. Yang tuk kat dapur dgn tempat amik wuduk.

 Nilah keadaan dalam stesen tu. 

 Ni plak stesen kecik pengumpulan air sinki sebelum ke stesen besar tadi.

 Ni plak stesen satu lagi. Ade 3 lubang tukan, 1 tuk saliran air bilik mandi, bilik jamban and bilik jamban dlm master bedroom. Yang lagi 2 tu tuk saluran najis dri bilik jamban & bilik jamban master bedroom.

 Ni stesen kecil blakang tandas2 tu sume. Kan ade 3 lubang tu, mewakili 3 bilik air kat sini.

3 tingkap kecil mewakili 2 tandas + 1 bilik air.

Gini caranya nak buat tempat letak tangki atas tandas. Rumit buat benda ni. Tapi jimat ruang. Takyah wat menara laen untuk tangki.

 Ni keadaan blakang umah arah ke utara.Ade 1 tingkap je, tuk tgk ade2 org curik buah kat dusun ke kan..

 Lorong2 ke bilik.

 Bahagian depan.Tgk, taku2 tuk syiling dah dibuat.

 Salah satu biliknye.

 Tandas dan bilik air.

 Segala peralatan dan ada. Tak pasang jelagi.

 2 Bilik di bahagian blakang.


 Nilaa bahagian ruang tamu ni. Pintu kat kanan tu, tu pintu ke dapur tue..

 Nilah keadaan tempat ambil wuduk.

 Ni plak view tempat ambil wuduk tadi dari dapur. Wak saje buat camtu, supaya kat atas tempat ambil wuduk tu, bleh letak barang. Nak letak periuk periak kekan. Bleh laa.

 Design yg sama tuk bilik air kat master bedroom. Bleh letak beg balik kg kat atas tu.

 Nilaa syiling bilik air, bukan senang nak wat. Kene support dgn plywood dulu nie.
 
 Ruang Tamu.

 Rumah dari depan.

 Keseluruhan rumah termasuk umah kecik yg dah ada tue.



 Line Paip Kumbahan.

 Dapur.


 Beginilah caranya diorang attached kayu ke beam atas. Pakai besi. Besi tu memang dah dibuat mase wat beam tue.

 Kemudian, baru letak kayu palang yang dipaku je senget camtue
.

Tamat sudah episod kali ini. Hope you all enjoy. Nanti ade perkembangan terbaru, saya post lagi. ~ Haniff Izhar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan