Garmin untuk NOKIA Hp yang guna S60 Symbian OS

3.12.10
Salam kawan-kawan, sejak akhir-akhir ini, penggunaan GPS system tuk navigating perjalanan kita makin meluas digunakan oleh orang ramai terutamanya yang duduk dibandar besar spt Kuala Lumpur. Nak dipendekkan cerita, saya sendiri pun terjebak jugalah dengan fenomena ini. Ikuti kisah pemasangan GPS di HP Nokia 5530 saya yang disertai dengan kajian terperinci selama lebih kurang sebulan.

Keinginan untuk memiliki GPS sebagai hobi.
Utk pengetahuan semua, device hardware GPS yang ada LCD tu amatlah mahal dipasaran. Paling murah pun RM300++. GPS pun jarang guna, membazir je beli device tu. Altenativenya, gunalah HP yang ada GPS receiver. Malangnya HP yang saya beli awal tahun lepas iaitu NOKIA 5530 memang takde GPS receiver. So, patutnya memang takleh guna GPS laa.

**Apa itu GPS receiver - GPS receiver ni mcm hardware dalam HP kita yang membolehkan HP kita menerima signal dari satellite. Tak semua HP ada device ini. Jadi, sebelum korang beli HP, tgk2 la dulu spec ni klu korang berminat dengan GPS ni. 

Kajian mengenai device GPS
Disebabkan HP saya tiada device GPS, maka saya pun mula berfikir cara lain utk memiliki GPS. Search2 di internet, akhirnya jumpa juga satu device tang dinamakan GPS receiver. Device ni macam box kecil je. Saya tengok pula harga hardware ni kat kedai phone/komputer. Pergh!! harganya sangat mahal, RM 200 paling murah. (Serupa beli GPS system yg ada LCD tu je!!) Altenative nya, saya search pula online shop, iaitu ebay.. Hasilnya, saya telah menempah satu GPS bluethooth receiver buatan Taiwan dengan harga RM 90. Device ini tiba di kediaman saya selepas 9 hari tempahan. 

Kerja-kerja penyambungan ke HP Nokia 5530
Dah ada devicenya, apa lagi, saya try la connectkan device ni ke HP saya dengan menggunakan bluethooth. Pada mulanya saya gunakan Nokia Maps Application je (mase tu igtkan FREE je function gps ni) Memanglah working, mmg dia boleh detact lokasi kita, but bila nak navigating je, tetibe Nokia maps ni suruh saya subscribe yearly nagivation function bernilai RM59.99. Mak aii, mahalnye (sebenarnya takla mahal sgt, setaun RM60 je, tp klu dapat free lagi bagus. Hehee)

Kajian other GPS software
Disebabkan Nokia maps berbayar, saya pun mula mencari software gps lain. Teringatla member2 pernah ckp2 pasal garmin gps software ni. Search2 kat forum, jumpelah software ni. Ade banyak version plak tue. Kat satu website ni, saya try, error. Satu website lagi, error jugak. Last-last jumpe la garmin software ni kat website syok.org. Try-try-try, makan 2 hari jugak laa nak berjaya menginstallnye dengan betul. Hahaa.

Hasilnya, sekarang HP saya telah dilengkapi dengan GPS nagivating system. Tapi klu nak guna software ni, kene la saya bawak GPS receiver saya skali. (Klu HP dah ada integrated GPS receiver, takyah benda ni) 

SO, disebabkan usaha saya yang bersusah payah ni, rasanya rugi klu saya tak kongsikan cara bagaimana nak install Garmin ni dan kat mana source2 installation filenya. Mari ikuti tutorial dibawah:


1. Check jenis HP korang
- Sblm start pape, check dulu HP korang ade integrated GPS receiver ke tak. Bleh check spec HP korang  kat sini http://www.gsmarena.com/ Klu takde gps receiver,korang kene laa beli dulu device tue, beli yang bluethooth pula tau. 
- Pastu check pula HP korang guna OS ape. Yang sy nak terangkan ni yang gunakan OS symbian S60. Nokia HP banyak guna symbian. Sony ericson tak guna OS ni, tak boleh laa nak guna GPS.

2. Kalau dah tau handset korang support software ni boleh la proceed untuk install. Sebelum tu, make sure korang dah set date & time handset korang, kalau tak setting lagi ada error masa install. Mula2, kita download dulu file yang kita perlukan ke PC (bukan ke HP korang ye). Klu takde PC, pi lah CC mane2 jap, tumpang download. Nak tumpang umah jiran yang ade broadband pun buleh =)

Download juga file-file berikut:
1. Garmin Mobile XT Support Files software version 4.xx.xx
2. Garmin Mobile XT Free Basemap software version 4.xx.xx
3. Emei Convertor and Keygen -> Format rar, kena extract dulu lepas download
4. MFM-Garmin +MFM-SRTMWM -> Map Semenanjung Malaysia dengan Singapura (Updated 30 August 2010)
5. Map Sabah, Sarawak & Brunei
6. POI v2.07 GMXT -> Yang ni optional, nak guna boleh tak nak guna pun boleh
7. Vehicle -> Yang ni pun optional

** Yang file POI tue utk Point Of Interest. Kalau korang tak instal ni, nnt maps korang tak tunjuklaa tempat2 menarik seperti KFC ke, Mcd ke, pasar malam ke, shopping complex ke.
**Yang file Vehicle tu pula. Tuk tukar simbol anak panah mase navigating ke objek len. Contohnya nak letak kereta ke, kapal terbang ke. (Nampak laa lawa sketkan, tu jee)

3. Dah siap download connect HP korang ke PC pastu pilih ‘Mass Storage’. Nanti PC detect memory card korang jadi macam flash drive. Kalau nak guna card reader pun boleh jugak, janji PC korang detect memory card tu. Pastu identify la drive letter untuk memory card tu. (Ingat jangan guna NOKIA PC Suite yee, guna Mass Storage je)

4. Next step korang double click file installer tu. Nanti dia self-extract pastu dia tanya nak install kat mana. Korang pilih la drive letter untuk memory card korang tu.(Ni yang main file installer yg download tadi)

5. Ulang step 4, tapi kali ni untuk Support file dengan Free Basemap.

6. Lepas tu korang double click Emei Convertor, nanti dia mintak no Emei. Korang dail *#06# kat handphone, nanti kuar no siri (emei) 15 digit. Masukkan no ni kat Emei Convertor tu pastu click convert. Pastu copy no yang dia bagi kat Your Garmin Unit ID tu.

7. Launch Garmin Keygen pastu paste no yang korang copy dari step 6 tadi kat kotak Enter Your Unit ID Here pastu click Generate. Yang software product tu takyah tukar sebab by default dia dah memang pilih Garmin Mobile XT. Korang akan dapat Your Software Unlock Code, copy code yang dia bagi ni.

8. OK, skarang step nak paste Software Unlock Code tu. Caranya korang bukak Notepad dalam PC tue, paste nak je ke dalam notepad tue. Pastu savekan file tu dengan sw.unl (Jgn save dalam format .txt ye!!! Penting ni!! Klu korang silap alamat korang dapat versi trial jelah nnt) Savekan ke desktop PC korang dulu.

9. Step ni untuk copy file sw.unl tadi, Detail Map, Point Of Interest (POI) dengan Vehicle. Saya assume ketiga-tiga fail ni korang dah download kat step 2 tadi. So just copy paste je tiga fail ni masuk dalam folder Garmin kat memory card korang.(Bukak drive memory card korang ikut explorer, cari folder garmin).Tapi make sure file map format .img bukan .rar/.zip/.001 or so on. Kalau format lain dari .img kena extract/join dulu, dah dapat yang .img baru paste dalam folder Garmin. Sebab kita kat Malaysia so aku letak map untuk Sem. Malaysia dengan Singapura kat link atas tu. Lagi satu link untuk download map Sabah, Sarawak & Brunei. Tapi korang tak boleh guna dua-dua map ni serentak, kena guna salah satu je.Yang Vehicle tu, klu korang dah extract file tue, dia akan kuar dalam bentuk folder, copy folder ni dengan nama Vehicle dalam folder garmin jugak. Jgn salah letak Vehicles pelak ye.

Okay, saya rasa dah complete dah step untuk install Garmin GPS dalam handset korang tu. So, korang boleh eject memory card korang tu pastu try execute Garmin ni dalam handset korang. Biasa dia ada kat dalam Application. First time tu dia akan tanya sikit setting bahasa, voice, pastu lagi satu yang penting nanti dia akan tanya ukuran jarak korang tukar la Statue ke Metric, kecuali la korang suka ukuran miles/feet. Kalau saya prefer KM/meter. Kat atas belah kiri ada bar signal, first time guna dia memang lambat nak detect satelit. Korang kena pegi luar rumah tempat lapang, baru dapat detect. Kalau dah detect bar signal tu naik kaler hijau, so dah berjaya la kiranya ni.

**Utk mengelakkan credit HP korang dipotong mase nak start software ni. Pastikan positioning method tuk gps software korang disetkan pada integrated gps(tuk HP yg ada GPS) atau bluethooth GPS(tuk HP takde gps mcm saya ni). Caranya:
1. Kat HP korang, pi kat application -> Location ->Positioning -> Positioning method
2. Tick kat integrated GPS @ bluethooth gps (Yang network based jgn tick)
3. Selesai dah setting korang.

** Kadang-kadang ada problem nak execute lepas install ikut cara kat atas. Kalau tak boleh execute korang try step kat bawah ni lepas siap step kat atas.
1. Bukak Application -> File Manager
2. Pilih Memory Card (Biasanya drive E).
3. Ko scroll ke bawah cari file Garmin MobileXT.sis. Click file tu pastu install guna handset. Maybe boleh guna Garmin lepas install cara ni...

Harap tutorial ini membantu banyak yee. Credit to syok.org =) Haniff Izhar 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan