Winning Team Characteristics

3.8.10

Salam Sahabat,

Al kisahnya sudah agak lama saya menyepikan diri dari penulisan blog peribadi saya ini. Saya sekarang tengah sibuk menyiapkan produk pertama penulisan saya sendiri. Nak tahu apa produk ini, nanti dan lihat di laman bisnes saya di http://www.majuglobalnet.tk. Selain itu, hujung minggu yang lepas, saya menghadiri Kursus Kepimpinan anjuran Kolej Yayasan UEM yang bertempat di Gombak, Selangor.

Pemandangan disekitar Kem Jungle Lodge, Alang Sedayu..

Jadi di kesempatan ini, saya ingin bercerita sedikit tentang apa yang saya perolehi daripada Kursus Berkenaan. Pertama sekali, inilah kursus yang 1st yg saya pernah join yang lain dari yang lain. Biasanya kalau Leadership Course ni, confirm laa kene built group, sorang kene jadi leader, kene ada bendera, nama group, motto, lagu dan sebagainya lah. Pastu mesti ada barang amanah. Then, mesti ada pelbagai aktiviti mcm pertandingan yang dibuat oleh penganjur yang mana ada group yang akan menang dan ada group yang akan kalah.


Namun, kursus yg saya join ni lain sikit. Benda-benda kat atas tu spt bendera, nama group, motto tu sumer tak di ambil penting. Aktivitinye pun bukanlah aktiviti yang disediakan oleh penganjur sebaliknya peserta sendiri yang akan adapt segala skill dalam flow yang diberikan. Nak tahu apa pengisian kem ini? tengok jadual di bawah ini:
  • Jumaat ptg ~ Tiba di kem, Check in ke Dorm, Malam Solat Magrib, tazkirah dan Isyak.. Then penerangan apa yang akan terjadi esok harinya.. Then tidur..
  • Sabtu pagi ~ Penerangan camne nak memasak dalam hutan, memasang khemah, serta sedikit penerangan mengenai adab berada dalam hutan & camne nak survive dalam hutan.. Then packing barang tuk berkhemah dalam hutan, packing makanan yang hendak di bawa.. Group masing-masing bawa makanan sendiri..
  • Sabtu ptg ~ Bertolak ke tapak perkhemahan, Sampai sahaja, mendirikan khemah.. Menyediakan persiapan untuk memasak makan malam.. Then masak tuk dinner..
  • Sabtu mlm ~ Dinner.. Sepatutnya ada night jungle trekking, tp hujan plak.. So, tak jadi.. Stay dalam tent je.. Ade gak yang gi jamah BBQ Lamb..
  • Ahad Pagi ~ Cook for breakfast.. Packing barang untuk beredar..
  • Ahad about 9 am ~ Siap packing barang, bertolak untuk jungle trekking ke Air Terjun Sungai Pisang.. Actually, air terjun tu dekat je dgn tapak perkhemahan, dalam 30 min jalan kaki.. But, sengaja penganjur & Tok Batin lalu jalan yg jauh and jalan yg tak di explore lagi.. So, dengan panjat bukitnyer.. Pokok berdurinyer.. Dengan kene bawak beg beratnyer.. Mmg menguji ketabahan kite laa kan.. But, klu dah tepaksa tu, semua pun jadi..
  • Ahad about 12pm ~ Sampai di air terjun Sungai Pisang.. Mandi Manda dalam 30 min.. Then betolak balik..
  • Ahad ptg ~ Sampai di Resort.. Mandi2, Lunch, Solat..
  • Ahad ptg ~ Upacara Penutup.. And Habis..
Haa.. tgk.. Tiada pun aktiviti yanv penganjur buat.. Just 1 aktiviti iaitu camping.. And the special with this camp is the participants themselves yang kene survive mase camp tue.. Masak sendiri.. But in group laa.. Kalau group tak pandai bahagi tugas, alamat tak siap laa keje.. Contohnya, dak laki pi cari kayu api sementara dak pompuan prepare bahan tuk masak.. Then packing and pasang khemah kene same2.. Kalau tak kita tetinggal dari group lain.. Selain itu, kadang-kadang ada group lain yang tak cukup makanan, (sbb makanan tak masak & sebagainya) so, group kita yang ada makanan ni kene laa sedekah sikit kalau makanan tu belebih.. 

Secara tak langsung aktiviti ini semua memupuk sifat kepimpinan di kalangan ahli kem. Selain itu, ianya juga mengajar erti kesusahan dalam kehidupan. 

"Yelah, banyak budak-budak ni datang dari Bandar, mane penah rasa duduk dalam hutan, takde fasilitis Letrik dgn Air plak tu.. Tandas pun pakai tandas korek je.. Air kene amik dari sungai.. Ade plak yang baru kotor sikit dah mengomel.. Nak buat unggun api pun ada yang tak reti.. Apetah lagi skil2 lain seperti menggunakan parang dan sebagainya. "

Kesimpulannya, inilah sifat yang boleh digarap dan perlu ada dalam tiap diri seorang pemimpin untuk berjaya. Banyak lagi sebenarnya, tapi nilah yang sempat kitorang listkan masa majlis penutup kem tu:
  1. Always do trial and error
  2. Communication is very important
  3. Must be innovative and creative
  4. Trust
  5. Physically Fit
  6. Having fun
  7. Enjoy
  8. Must have idea
  9. Enthusiasm
  10. Discuss
  11. Never give up
  12. Must have goal
  13. Time limit
  14. Honestly
  15. Eating habit
  16. Enough sleep
  17. No short cut - one step at atime
  18. Be careful
  19. Focus
  20. Challenge Urself
  21. Have a rest
  22. Team support is very important
  23. Know many solution
  24. Make use of opportunity
  25. Celebrate victories
  26. Prepare for the worst
  27. Willing to learn
  28. Generous
  29. Sustainable
  30. Take risk
  31. Flexible
  32. Be thankful / grateful
  33. Selfless
  34. Go all out
  35. Everyone is important
 Satu motivating words yang diperkenalkan pada akhir program itu ialah untuk menjadi seorang yang berjaya. Kita mesti lah sentiasa:

"Always be Hungry, Always be Foolish"
So that we will always want to learn new things..

~ Haniff Izhar.

 How long is your GeoString? Not only can you find out for free, we'll pay you to make it longer! GeoString.com

Tiada ulasan:

Catat Ulasan