Juru Ukur ~ Kerjaya Yang Menguntungkan Hari Ini

21.7.10
Land Surveyor ~ A Beneficial Career

Salam kepada sahabat pembaca blog yang saya kasihi sekalian. Sekali lagi ribuan maaf diucapkan kerana lambat mengupdate blog ini. Minggu2 yang lepas ini agak sibuk dengan aktiviti sukarela saya.
(Salam to all Sahabat blog reader which I loved. Again lot of apologize because of the late update of this blog.Lately I quite busy with lots of mu volunteer works.)  

Antaranya yang saya nak ceritakan dalam blog ini ialah kisah saya mengikuti Juru Ukur Tanah untuk megukur tanah kepunyaan keluarga ayah saya di Sg Long. Penat jugalah 2 hari mengikuti pengembaraan ini. 

"Namun, apa yang boleh saya simpulkan melalui pengembaraan bersama mereka ini ialah Kerjaya Sbg Juru Ukur Memang Menguntungkan Baik Dari Segi Pendapatan Kewangannya ataupun Networking Sosial Kita. Ikuti Pengembaraan saya yang begitu bermanfaat ini."
(The one that I want to share in this blog is about my journey following Land Surveyors to scale land that own by my father's family at Sg Long. It was very tiring 2 days following this journey. But, what can I say form this journey is that a Career as a Land Surveyor give Us Many Benefits Not Just In Term of the Money Income but also the Social Networking.)

Read more ...

Kemana Menghilang? Story Disebalik Tebang Pokok Balak

14.7.10

Alkisahnya, sehari dua ni saya jarang online samada untuk facebook ataupun menulis post baru di blog-blog saya. Kenapa ya agaknya? Kerana sekarang ni saya sibuk menolong mengemas dusun yang sekarang ni tengah bersepah angkara penebangan pokok-pokok durian untuk di jadikan tapak rumah. Pokok-pokok ini terpaksa dikorbankan ekoran cadangan parents saya untuk membuat rumah di situ. Ikutilah kisah penerbangan pokok ini melalui gambar-gambar yang telah saya ambil dibawah.
(The story is, recently I rarely online either for facebook or writing new post in my blogs. Why? Because now I am busy helping clean my orchard as it is now mess because of durian's tree cropping activities to give space for house site. These trees need to be sacrificed to fulfill my parents desire to built house there. Follow these story through pictures below.)  

Read more ...

Kisah 30 Tahun Dulu: Sebab Gadis Terlanjur

10.7.10
Alhamdulillah, semalam dah lepas dah hari Jumaat, penghulu sekalian hari. Hari ini, hari Sabtu 10 Julai 2010 bersamaan dengan 27 Rejab. Dimana hari ini dalam sejarah, hari Nabi Muhammad SAW telah naik ke langit untuk menerima Syariat Solat yang amat penting ini yang mana dinamakan Israk Mikraj ini.
(Alhamdulillah, yesterday Jumaat already past, leader to all of the days. Today, Saturday 10th of July 2010, 27 rejab. Where today is in history, Nabi Muhammad SAW had taken to the sky to received Syariat Solat which is very important which is named Israk Mikraj)

 Rajah: Salah siapa bila anak gadis kita tidak pandai menjaga maruah diri?

Read more ...

Blog Inggeris Lagi Femes Dari Blog Malay!!

8.7.10
 (English Blog more famous than Malay Blog!!)


Seperti yang telah saya nyatakan dalam post saya sebelum ini. Sekarang ni saya memang tak buat apa-apa, jadi sambil menunggu dapat kerja ni, kerja saya meneroka internet ni sebaik mungkin. Baru-baru ni saya ada membeli buku Panduan SEO hasil penulisan Inspirasi Group. Buku ini berkisarkan bagaimana kita nak buat website kita jadi top 10 kat Google. 
 (Like I said in my post before this, right now, I really do nothing. So, beside waiting for a job, my job now is searching for useful information in this internet. Recently, I had but an ebook titled Panduan SEO written by Inspiration Group. This book talked about how we want to make our website top 10 in Google.)


Read more ...

Meletak Tanda Like Facebook Post Blog

6.7.10
Sekarang ni saya tengah sibuk menyiapkan weblog terbaru korporat saya iaitu http://www.majuglobalnet.tk. Weblog ini bakal menjadi wadah tempat saya membincangkan soal perniagaan internet yang mana itulah tujuan utama penubuhan Maju Globalnet Partnership. Jadi, sekarag saya ada 3 blog utama iaitu:
Tapi dalam post kali ni, saya nak cerita pasal satu button yang saya letak kat weblog MajuGlobalnet saya, yang mana button ini boleh buat pengunjung 'like' artikel kita ni di FaceBook. Rupa dia lebih kurang macam nie la.

Jadi korang nak buat jugak tak benda ni?Ini khas untuk Blogger je ye. Yang lain tak tahu la saya. ikuti step di bawah:
  1. Step 1 - Log in Desktop Blog korang. Klik Design > Edit HTML
  2. Kemudian tick pada kotak Expand Widget Templates pada penjuru kanan atas ruang HTML.
  3. Kemudian cari coding ni dalam coding HTML korang, nak search tekan Ctrl+f

    <div class='post-header-line-1'/>
  4. Di bawah coding ini, paste kan coding bawah ni plak, highlight coding ni, paste kat situ:

    <iframe allowTransparency='true' expr:src='&quot;http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=&quot; + data:post.url + &quot;&amp;layout=standard&amp;show_faces=false&amp;width=100&amp;action=like&amp;font=arial&amp;colorscheme=light&quot;' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:450px;
    height:40px;'/>
  5. Pastu save la. Dah siap. Try-try la adjust kalau tak jadi tue.
Di harap post ini dapat membantu anda dalam menceriakan lagi blog anda tue. =)
    Read more ...

    Perniagaan Internet VS Perniagaan Fizikal

    2.7.10

    Gaji bekerja tak cukup? Mari cuba parttime Online Business. Bimbingan akan diberikan hanya di RahsiaJutawan.tk


    Tentu kawan-kawan semua pernah mendengar istilah Perniagaan Internet atau lebih feminin dengan Internet Bisnes di Malaysia ni. Kalau di luar sana terutamanya negara barat, Internet Bisnes ni dah lama berkembang sejak negara kita Malaysia ni takde internet lagi. Tapi untuk Malaysia, rasanya takdalah baru sangat. Seingat saya, sewaktu saya dibangku sekolah lagi, di zaman awal Milenium lagi internet bisnes ni dah berkembang. Di waktu itu, Irfan Khairilah pelopornya.

    Saya teringat dengan kata-kata Irfan Khairi didalam satu rakaman MP3 nya, dia start internet bisnes di awal 2002 kalau tak silap dan dia berjaya memcapai jualan RM1,000,000 pada tahun 2005. Itu kisah Irfan Khairi yang telah menjadi jutawan dengan internet bisnes. 

    Tapi apa pula kisah orang lain yang juga pernah menceburi internet bisnes tapi terkandas ditengah jalan? Dan apa pula kisah rakyat Malaysia yang berpendapat "Tipulah Internet Bisnes boleh buat kita jadi kaya" atau langsung tak percaya dengan belian melalui Internet?

    Inilah sebenarnya salah satu fenomena yang melanda pengguna amatuer internet seluruh dunia. Internet ini begitu MUDAH dan BESAR. Jadi banyak orang yang memanfaatkannya dan banyak juga orang yang mempergunakannya ke jalan yang salah. Akhirnya berlakulah banyak Skim dan Sistem yang digunakan untuk menipu orang. Kesannya, orang ramai menjadi tak percaya dengan Pembayaran @ Pembelian melalui Internet ini.



    Apa yang saya maksudkan dengan Pengguna Amatuer Internet ye? Maksudnya orang yang menggunakan internet hanya untuk berhubung dan mencari maklumat. Perkara lain pasal internet seperti berblogging, berlaman sosial dan berwebsite langsung mereka tak ketahui. Akhirnya, wujudlah anggapan mustahil kita boleh buat duit dengan internet.

    Sebenarnya banyak Program kat Internet ini yang boleh kita buat duit. Tapi kenapa ye Rakyat Malaysia begitu sedikit yang memanfaatkan peluang ini? Mari kita lihat faktornya:
    • Mereka lebih percayakan Kerja Makan Gaji sebagai sumber pendapatan utama mereka. Yang lain semuanya penipu, tak boleh percaya.
    • Kurangnya ilmu pengetahuan dalam bidang Internet menyebabkan minda mereka tertutup terhadap peluang ini.
    • Malas nak mencuba, baru try publish blog seminggu, bersama dengan publish banner iklan buat duit ini. Tak ada yang ingin mendaftar, akhirnya giveup. Dapat gaji cukup-cukup bulan lagi bagus, takyah nak usaha.
    • Tak tahu kat mana nak cari Program ni, dan malas pula nak baca buku yang menceritakan pasal Program ini.
    Dan seribu satu alasan yang kita selalu berikan. Yang paling nyata saya lihat ialah Malasnya Rakyat Malaysia menimba ilmu yang bermanfaat. Lihatlah betapa banyaknya buku mengenai Buat Duit Dengan Internet ini, tapi adakah kita ada cuba membacanya. Jawabnya, tak pernah sama sekali. Contohnya:
    • Buku Rahsia Buat Duit Dengan Internet keluaran PTS
    • Buku 15 Efektif Internet Marketing keluaran PTS
    • Ebook Rahsia Google Adsense
    • Ebook Rahsia Blogger
    • Ebook Rahsia Forex
    • Ebook Rahsia Affiliate dan banyak lagi
     Ebook 30 Perisian Berguna yang banyak menceritakan gadget yang boleh digunakan dalam Internet Bisnes. Buku seperti ini banyak di pasaran tetapi orang kita ni yang malas nak baca. (sumber: http://www.rahsiajutawan.tk)

    Kesemua buku ini menceritakan dengan jelas bagaimana kita boleh membuat duit dengan internet. Antara cara-cara untuk buat duit dengan internet ialah:
    • Bisnes Internet - Kita jual produk sendiri melalui laman web
    • Jadi Freelance - Jika kita ada skill dalam apa-apa bidang yang boleh ditransfer online, boleh promote kat website macam ni. Byk website yg menawarkan perkongsian freelance.
    • Jual Produk di Laman Lelongan - Jika ada barang kita tak pakai, promote saja di Lelong dan Ebay
    • Siarkan iklan orang - Jika kita ada blog, join Google Adsense contohnya. Jika ada yang klik iklan tu, kita dapat komisen
    • Join PTC Program - Ni program kita view iklan orang, kita dapat komisen. Tapi jaga-jaga, banyak PTC diluar sana adalah SCAM
    • Join Affiliate Program - Jika kita takde produk, kita boleh tolong jual produk orang lain. Kita dapat komisen.
    Dan banyak lagi. Tapi, kali ini saya ingin fokuskan kepasa Internet Bisnes yang mana kita mempunyai produk sendiri.Tahu tak yang internet bisnes ini sama seperti Bisnes Fizikal diluar sana. Mari kita lihat ciri-ciri ke 2-2 jenis bisnes ini.

    Bisnes Fizikal (Ambil contoh gerai burger)
    • Ada produknya (Burger ayam dan daging)
    • Ada penjualnya
    • Ada gerai atau premis
    • Ada nama dan alamatnya (Gerai Burger Pak Din depan Pasaraya Bintang)
    • Ada supliernya (Bahan-bahan dapat dari Kedai Borong Ramly)
    • Ada promosinya (Board tanda harga dan nama, pemplete di edar ke sekeliling taman)
    • Ada gedungnya (Contohnya Pasar Malam)
    • Ada cara pembayarannya (Bayaran tunai tangan ke tangan)
    • Ada marketnya (Taman Sri Ampang)
    Bisnes Internet (Ambil contoh jual ebook "Rahsia Jutawan")
    • Ada produknya (Produk digital ebook)
    • Ada penjualnya (Website dan bisnes owner)
    • Ada gerai atau premis (Tapak website untuk dilawati)
    • Ada nama dan alamatnya (Address Website cnthnya http://www.rahsiajutawan.tk)
    • Ada supliernya (Ilmu penulis yang menulis ebook)
    • Ada promosinya (Banner pada blog, promotion di FB, Email rakan-rakan, iklan di laman iklan dan search engine)
    • Ada gedungnya (Yahoo Group mengenai Jutawan, Forum bagaimana jadi jutawan)
    • Ada cara pembayarannya (Bayaran melalui bank transfer dan credit card)
    • Ada marketnya (Pelajar Universiti dan Kolej seluruh Malaysia)
    Lihatlah, sama sahaja ke 2-2 nya. Tapi malangnya Rakyat Malaysia tak nampak kelebihan Internet Bisnes dan tak tahu caranya. Antara kelebihan internet bisnes:
    • Kos mula terlampau rendah (serendah RM100 setahun)
    • Tak perlu lesen yang merumitkan (kadang-kadang setahun pun tak dapat lesen lagi)
    • Produk yang pelbagai. 
    • Market terlampau luas (1Malaysia, 1Dunia)
    Jadi saya menyeru kepada kawan-kawan yang sekarang ni saya tahu ramai yang tak bekerja lagi. Belajarlah Start Internet Bisnes ni. Tak rugi mencuba, modalnya terlampau rendah. Ok, ini sedikit tips saya bagaimana mahu mulakan Internet Bisnes:
    • Jangan jual produk fizikal - Sbb ini akan mengumbang banyak kos, sedangkan kwn2 baru nak start-start belajar bisnes internet. Kalau lingkup, tak ke rugi stok tak terjual.
    • Jika kawan-kawan ada skill, tulislah skill itu dalam bentuk ebook dan jualkan ebook itu.
    • Tak pun, try bisnes affiliate. Maknanya kita jual produk orang. Contohnya saya sendiri mulakan internet bisnes dengan jual produk Rangkaian Bank Rakyat - ebook Jana RM50 jadi RM1,000,000. Lawati http://www.rahsiajutawan.tk
    • Belajarlah buat laman web serba sedikit, banyak blog dan website hari ni yang menawarkan pelajaran ini. 
    • Ketahui skill dan tools untuk berniaga internet. Byk orang lain kongsi diinternet. Boleh juga didapati di http://www.rahsiajutawan.tk
    Takpun, kalau nak tahu lebih lanjut pasal Internet Bisnes, boleh contact saya secara personal. Bukan apa, saya memang tgh into Internet Bisnes sekarang ni, jadi memang nak sgt berkongsi ilmu ni kalau ada yang nak tahukan. Boleh email, dan tanyakan apa saja yang kawan-kawan ingin tahu. Tak pun SMS or Kol pun boleh. ~Haniff Izhar~


     How would you like to get $10 free? Nothing to buy! Visit GeoString.com

    Read more ...