Ingin berjinak dengan Online Bisnes??

27.5.10
Bank Rakyat.Net - Sesuai untuk mereka yang baru ingin berjinak-jinak dengan perniagaan internet.
Salam Sahabat-sahabat seperjuangan sekalian. Sesungguhnya, kehidupan kita yang diciptakan oleh Allah ini memang penuh dengan hikmahnya. Jika kita pandai mensyukuri dengan apa yang terjadi, InsyaAllah, tenanglah dan berkatlah hidup kita. Jika kita tak reti hendak bersyukur, maka punahlah hidup kita. Contoh terdekat pada kita ialah pada keadaan saya sekarang, termasulah rakan seperjuangan yang baru grad bulan April 2010 lepas, mungkin ramai yang masih belum mendapat kerja lagikan. Termasuklah saya ni. 

Namun, telah ditentukan Allah, sumber kewangan kita makin hari, makin kusut. "Sampai bila boleh bertahan duit tabungan ni??" Itulah persoalan yang bermain di minda saya bila duit dalam simpanan makin berkurang. Lalu, dengan berkat kurnia akal fikiran oleh Allah, maka ketika saat inilah otak saya mengeluarkan pelbagai idea bagaimana mahu mendapatkan pendapatan sampingan. Tgk betapa Maha Bijaksana nya ALLAH, andai tidak diberinya kesusahan ini pada saya, alamat pemalasla saya nak mencari pendapatan sampingan ini. Lalu menjadikan saya umat Islam yang pemalas.

So, nak dipendekkan cerita, kepada rakan-rakan yang masih tercari-cari sesuatu yang baru untuk diceburi, saya mengesorkan agar rakan-rakan try perniagaan internet. Namun, timbul pula soalan, produk tiada, macam mana mahu jual di internet. Lagipun, buat website pun tak tahu. HAAA., Inilah yang saya nak cadangkan ni. Apa kata rakan-rakan jual produk orang lain dulu, website pun tuan punya produk yang akan bekalkan. Tuan punya bisnes menamakan bisnes ni BankRakyat.Net. Produknya adalah ebook tentang perniagaan internet. Apa yang rakan-rakan perlu lakukan hanyalah promosikan website tu pada rakan-rakan lain pula. Dengan ini kawan-kawan akan dapat: Pelajari teknik nak promosi website. Ini merupakan teknik yang paling penting untuk dipelajari kalau nak start bisnes online ni.

Kenapa ya saya kata program jual semula produk ni sesuai tuk org yang baru nak berjinak-jinak dengan online bisnes ni:
  • First sbb modal murah. Iaitu kawan-kawan kena beli ebook tu dulu, harganya RM50. Kawan2 akan dapat ebook tu, kawan2 bacalah untuk mengembangkan lagi bisnes ini kelak. Then, kwn2 akan dapat website replika untuk kawan2 promosikan kepada orang lain. Setiap jualan ebook, kawan2 akan dapat komisen RM 40, RM 10 lagi tauke yang amik sbb bekalkan website dan server untuk kwn2 berniaga. Murahkan, dapat 2 pelanggan, dah dapat cover modal(RM80 - RM50 = RM30 untung lagi). Takkan cari 2 pelanggan seumur hidup pun susah??? SO, bleh kate takde risiko langsung.
  • Kalau stat bisnes sendiri, mahal. Upah org buat website ke RM 1500, nak beli server lagi, domain lagi. Tak kurang RM2000.
  • Kalau buat bisnes fizikal lagi mahal, kurang2 jual burger je RM2000. Tu pun tak tentu balik modal dalam sehari.
  • Kata nak cari modal sampingan, cukup la just promote link, tak susah. Kalau buat bisnes sendiri, tak tercapai dek akalmu nanti nak urus semua.
  • Kata just baru nak jinak-jinak, elok sgt laa. Kita boleh belajar macammana nak promosi website melalui pengalaman sendiri.
Ok, mungkin kawan-kawan masih ragu-ragu lagi sbb tak pernah langsung involve online bisnes ni. Tp takpe, Saya sendiri, Mohd Haniff Izhar akan guide kawan-kawan hingga at least dapat modal balik. Saya akan ajar camna nak promote link secara berkesan. Yang penting, kawan-kawan kena rajin dan tak mudah putus asa. Cerita benar, starting memang payah, saya ni pun nak dapat first 2 customers pun makan setengah bulan jugak la. So, janganlah give up awal sangat and amik sambil lewa. SO, shor saya
pada yg nak mulakan perniagaan internet. Mulakan dengan BankRakyat.Net

Read more ...

Tahukah anda maksud bacaan Doa Qunut?

26.5.10
Income percuma RM 80 hari-hari hanya di, Bank Rakyat.net


Salam kepada kawan-kawan yang sudi membaca blog saya yang tak seberapa ni. Alhamdulillah kerana ALLAH masih lagi member kita peluang untuk meneruskan kehidupan memperhambakan diri kepadanya. Nak di jadikan cerita, Solat SUBUH pagi tadi, sengaja saya memperkuatkan bacaan. Bukan apa, just nak menaikkan mood beribadat tu. Namun, pabila sampai di bacaan Doa Qunut, tak semena-mena dalam akal fikiran saya berfikir, “Aku ni baca kuat-kuat, tapi maksud bacaan Doa Qunut ni pun tak tahukan.” So, saya nak Tanya la kawan-kawan, berapa kerat la saje dari kalangan kita ni yang tahu akan maksud bacaan dalam solat??? Maksud Al-Fatihah, Bacaan Iftitah dan Bacaan Tahiyat. Mungkin, kawan-kawan yang memang boleh dianggap Ustaz & Uztazah dalam masyarakat mcm byk kwn2 UIA saya ni, mungkin diorang tahu makna bacaan-bacaan ini. Namun, sedarkah kita yang disekeliling kita ramai Umat Islam yang hanya menunaikan Solat dgn membuta tuli tanpa mengetahui apa maksud yang
dibacanya??



Oleh itu, saya telah mengambil sedikit inisiatif untuk menulis sedikit-sebanyak maksud bacaan yang penting dalam solat seperti dibawah ini:

Doa Iftitah
  • Allah Maha Besar dan segala puji bagiAllah dengan banyaknya.
  • Maha suci Allah sepanjang pagi dan petang.
  • Aku hadapkanwajahku bagi Tuhan yang mencipta langit dan bumi,
  • Dengan suasana lurus dan berserahdiri dan aku bukan dari golongan orang musyrik.
  • Sesungguhnya solatku, Ibadatku, hidupku,matiku adalah untuk Allah Tuhan sekelian
    alam.
  • Tidak ada sekutu bagiNya dan kepadaku diperintahkan untuk tidak menyekutukanbagiNya dan aku dari golongan orang Islam.  
AL Fatihah
  • Dengan namaAllah yang maha Pemurah lagi maha Mengasihani.
  • Segala puji bagi Allah, Tuhansemesta alam.
  • Yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
  • Yang menguasai hari pembalasan.
  • Hanya Engkaulah yang kami sembah
    dan hanya kepada Engkau kami mohon pertolongan.
  • Tunjukanlah kami jalan yang lurus.
  • Iaitu jalan orang-orang yang Engkau kurniakan nikmat kepada mereka,bukan jalan mereka yang Engkau murkai dan bukan jalan mereka yang sesat.
Doa Qunut
  • Ya Allah, berilah aku petunjuk sebagaimana
    orang-orang yang telah
    Engkau tunjuki.
  • Sejahterakanlahaku sebagaimana orang-orang yang telah Engkausejahterakan.
  • Pimpinlah aku sebagaimana orang-orang yangtelah Engkau pimpin.
  • Berkatilah hendaknya untukku apa-apa yang telah Engkau berikan padaku.
  • Jauhkanlah aku daripada segala kejahatan
    yang telah Engkau tetapkan.
  • Sesungguhnya hanya Engkau sahajalah
    yang menetapkan, dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan
    sesuatu selain daripada Engkau.
  • Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperolehi pimpinanMu.
  • Dan tidak mulia orang-orangyang Engkau musuhi.
  • Telah memberi berkat Engkau, ya Tuhan kami dan maha tinggi Engkau.
  • Hanya untuk Engkau sahajalah segala macam puji terhadap apa-apa yang telah Engkautetapkan.
  • Dan aku minta ampun dan bertaubat kepadaEngkau.
  • Dan Allah rahmatilah Muhammad, Nabi yang ummi dan
    sejahtera keatas keluarganya dan sahabat-sahabatnya
Sesungguhnya SOLAT itu perlu untuk JASAD kita ni. Kalaulah orang tahu yang bacaan SOLAT itu begini, pasti akan lebih KUSYUK kita dalam BerSOLAT. Tengok sajalah betapa pemurahnya ALLAH, walaupun Solat ini pada pandangan kasarnya adalah untuk kita beribadah pada ALLAH, namun hakikatnya SOLAT ni untuk diri kita sebenarnya. Tengok sajalah betapa banyaknya Doa dalam Solat yang meminta kebaikan untuk diri sendiri kepada ALLAH. Sungguh rugilah orang yang tak bersolat.

Dan pada kawan-kawan Ustaz & Ustazah yang mana faham benar dengan maksud bacaan dalam SOLAT, sampaikanlah kepada masyarakat sekeliling. Sesungguhnya ramai benar rakyat Muslim Malaysia ni yang buta ilmu agama. Percayalah cakap saya. Sampaikanlah. Orang-orang macam kalianlah yang diharapkan. Tapi malangnya, semakin ramai orang yang berILMU AGAMA ini yang hanya PENTINGKAN DIRI sendiri sahaja. Seolah-olah mereka berkata begini, "Yang penting aku sudah patuh pada Ajaran Islam dan Suruhan Allah" Mereka langsung tak pedulikan nanah yang semakin membesar dikalangan masyarakat sekeliling. Banyak insan begini saya tengok hidupnya sekadar dia dan ahli keluarganya sahaja, dari kecik mengaji agama, masuk sekolah agama, masuk universiti agama, kahwin dengan orang beragama, dapat anak didik menjadi orang beragama, dan akhirnya meninggalkan dunia dikelilingi ahli keluarga yang penuh beragama. Namun, masyarakat sekeliling yang makin teruk, sedikit pun tak diendahnya.Tiada semangat berjihad ke arah Islam langsung, tiada motivasi untuk menjadi pemimpin masyarakat atau ahli politik untuk memimpin umat manusia. So, kawan-kawan. Ingatlah, mari sama-sama kita bangunkan agama Allah ini tak kira di mana, gimana cara sekalipun. Walaupun dalam politik, bisnes mahupun dalam di tempat kita bekerja. Wallahualam..

Read more ...

Jadikan HIDUP anda penuh dengan SOLAT, ZIKIR dan MEMBACA QURAN

22.5.10



Semalam ada saya menghadiri majlis tahlil yang dibuat oleh jiran sebelah rumah saya ni. Yang memimpin majlis tahlil ni salah seorang imam surau tempat saya tinggal ni. Tuan Haji Mustapha namanya. Nak dikisahkan, sebelum start tahlil tu, tuan imam bertazkirah la sikit. Katanya

"Kita hidup di bumi ni paling nyam pun 60, 70 taun.. Seperti dalam Hadis.. Nanti, di alam barzakh, seperti yang sedang di lalui arwah ni, begitu lama nak dibandingkan dengan dunia kita sekarang.. Orang terakhir yang meninggal dunia sebelum kiamat nanti akan menunggu 40000 tahun di alam barzakh, sesudah itu 50000 tahun di mahsyar dan akhirnya barulah ditentukan Neraka atau Syurga yang kekal abadi"

Pada masa itu jugalah saya berfikir, saya ni banyak sangat spent masa study kat universiti, mencari kerja, tengok TV untuk tenangkan fikiran and pergi bercuti untuk bersuka ria.. Namun, semua ni saya buat hanya untuk masa depan yang hanya 60 atau 70 tahun sahaja.. Kita belajar tinggi-tinggi katanya untuk menjamin masa depan, berapa lama saja masa depan tu?? 60 tahun je..

Untuk yang alam akhirat lagi 90000 tahun tu, atau bahkan selama-lamanya (tiada nombor yang boleh di gambarkan), saya just buat solat fardhu 5 waktu (itupun kekadang Subuh telajak sampai kul 8), baca quran sehari 2 muka surat (itupun maksudnya tak tahu), adelah sikit-sikit zikir lepas solat (itupun kekadang nak cepat).. So, cukup ke semua ni??? Terasa BODOH sangat diri ini dan TERLAMPAU HINA di sisi ALLAH.
Read more ...

Do you BELIEVING in RELIGION??

17.5.10
Today afternoon (17 May 2010), after so tired went to Karnival Kerjaya at PWTC, I relax a while in front of TV box, suddenly my eyes catch a movie called FIREPROOF on HBO channel, if I not mistaken laa. What make me posted this article is that this movie about how a pair husband and wife whose already want to divorce finally get back together after they knowing about GOD.. This make me think, is world today is that bad? Where people are not knowing GOD at all. I am not taking about ISLAM, I taking about GOD.. This movie itself  shows many families in US are not believe in any religion at all. This movie itself shows that people are not following religions as reference of their life. Meaning that people get astray from religion are not just happen to Malaysia Muslim nowaday but already been happen long time ago for Cristian in US long time ago.


For example, I do some search about law in Bible,

While casinos and lotteries promise thrills and excitement, obviously people gamble to try to win money. Scripture gives very specific instructions about what our attitude toward money:






Read more ...

Screen Shot at Karnival Belia 2010

17.5.10
Here are some screen shots that I took during the Karnival Belia 2010. Actually I am not really interested in taking pictures, thus these are laa just some of the scene that catch my attention.. ahaks..

Read more ...

Hari Belia Negara 2010

14.5.10
Aku terbaca dalam surat khabar Akhbar Metro semalam (13 Mei 2010), bermula hari ni sampai hari Ahad ni, Kementerian akan mengadakan Karnival Hari Belia 2010 di Putrajaya. Menarik berita ni, selalunya hari belia just ada majlis peringkat negara, tapi kali ni tiap ada karnival gitu. Kalau tengok activitinya memang pelbagai, terbahagi kepada lapan acara iaitu:
  • Kesenian
  • Ekspo dan Pameran
  • Penyertaan Swasta
  • Kreatif dan Inovatif
  • Kerohanian dan Kebajikan
  • Sukarelawan
  • Kemajuan dan Pengiktirafan Belia
  • Sukan, permotoran dan rekreasi..
Aku rase yang bhgn sukan permotoran tu mesti byk autoshow tue. Mcm kat UIA dulu mase Engitex. Yang inovatif and kreatif tu mesti byk pasal robotik dan rekacipta terbaru. Tengok dari gayanya memang nampak menarik, so insyaallah ptg ni lepas Solat Jumaat aku nak jengok sane kejap. tu pun kalau tak hujan la. So, rakan-rakan sekelian yg mana ada di sekitar lembah jaya, Mai ramai2 kita ke Putrajaya, kita tengok apa yang ada.

Mana yang dirasakan baik itu, yang berguna tu, kita ambil.. Mana yang tak berapa baik tue, kita buatlah jadi tauladan. Tak semestinya sesuatu yang dari pemerintah itu baik semuanya. Yang buat semua ni manusia juga, ada kelemahan. Mungkin ada acara dan pendekatan yang digunakan itu lebih kepada acuan dunia daripada acuan untuk mendekatkan diri kepada yang Maha Pencipta. So, pepandai la absorb mana yang patut ya. Dari itu, Salam Hari Jumaat. Penghulu sekalian hari..
Read more ...

Apa Choice Selepas Konvo???

13.5.10
Tanggal 5 Mei 2010, maka berakhirlah tanggugjawab aku sebagai seorang pelajar di UIA. Maka genaplah 6 tahun pengajian ijazah aku. Memang lame nak nunggu habis belajar nie, tapi bila fikir sekali lagi, terasa sekejap sangat pulakla masa tu berlaku. So, pabila diri ini telah grad, apa yang bermain difikiran kta?? Apa lagi kalau bukan mahu mencari kerja. Sam seperti kawan-kawan seperjuangan yang lain, masing-masing dok merancang masa depan mahu di hala ke mana pula lepas nie. Thus, post kali ni (sebenarnya ni post pertama sejak sekian lama aku menyepi dari blogging nie) , aku nak bercerita and member pendapat sikit laa tentang apa yang boleh kita buat lepas grad nie kan.

Read more ...