Tak tahu nak buat apa hujung minggu? Jom Hiking!!

7.10.16
Menjelang hujung minggu, kadang-kadang kita tak tahu nak plan untuk buat apa hujung minggu ini. Buntunya itu sampaikan hujung minggu berlalu begitu sahaja tanpa membuat perkara yang berfaedah dan bermanfaat.

Disini admin nak suggest hiking dan trekking antara perkara yang boleh kita buat untuk mengisi hari weekend kita. Nak hiking kat mana? Trekking kat mana? Nah!! Admin sertakan beberapa trekking sekitar Lembah Klang yang sesuai untuk beginner mahupun riadah biasa untuk kita.

Jom Bersukan!!!

#HariSukanNegara #Hiking #Trekking #Riadah
Credit: To the photo owner


BUKIT TABUR

Agak mencabar. Perlu pergi bersama dengan orang yang pernah mendaki Tabur

Lokasi: Taman Melawati, Kuala Lumpur
Durasi Pendakian: 3-4 Jam
Tahap Kesukaran: 3/5
Guide. Diperlukan

BROGA HILL

Tak perlu diperkenalkan lagi. Trekking side yang paling famous bagi warga kota Kuala Lumpur dan pilihan bagi 1st timer hiking. Selalu trafik jem hujung minggu sebab famous sangat bukit ni.

Lokasi: Semenyih
Durasi Pendakian: 45minit - 1jam
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tak diperlukan.

SUNGAI PISANG

Antara tempat trekking yang terkenal disekitar gombak. Terletak di tepi highway Karak, access mudah melalui jalan lama Gombak. Pastikan study dibuat sebelum memulakan hiking.

Lokasi: Gombak, Selangor
Durasi Pendakian: 30-40 minit
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tak diperlukan

SUNGAI CHILING

Sungai yang jernih di Selangor. Terdapat yuran dikenakan sebelum memulakan hiking. Bilangan beg plastik dan bekas makanan juga dikira sebelum masuk dan deposit dikenakan. Deposit akan dikembalikan apabila plastik dan bekas dibawa keluar bersama.

Lokasi: Kuala Kubu Baru, Selangor
Durasi Pendakian: 1 jam
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tak diperlukan. Trek yang jelas.

Mossy Forest

Mesti ramai dah tahu tempat ini? Sebab pernah viralkan. Terletak di tanah tinggi Cameron Highland mempunyai pemandangan hutan yang cantik dengan keadaan pokok berlumut dan suasana yang berkabus.

Lokasi: Bukit Brinchang, Cameron Highland
Durasi pendakian: 3-4 jam
Tahap Kesukaran: 3/5
Guide: Tak diperlukan. Trek yang jelas.

LATA MEDANG

Peminat air terjun? Ini antara tempat hiking terbaik. Trek agak licin dan perlu redah sungai. Perlu membuat sedikit study sebelum memulakan trip ke Lata Medang. Tiada papan tanda arah perjalanan dan terdapat banyak simpang yang menyesatkan.

Lokasi: Kuala Kubu Baru, Selangor
Durasi Pendakian: 2-3jam
Tahap kesukaran: 2/5
Guide: Perlu pergi bersama dengan orang yang pernah ke Lata Medang untuk 1st timer


CANOPY WALK

Tarikan utama adalah jambatan gantung setinggi 30 meter dari tanah. Anda boleh melihat bangunan pencakar langit Kuala Lumpur semasa melalui canopy walk ini.

Lokasi: FRIM, Kepong, Kuala Lumpur
Durasi pendakian: 2-3jam
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tidak diperlukan. Trek yang jelas.

BUKIT BATU PUTIH

Hiking santai-santai dan apabila sampai puncak, dapat melihat view laut biru. Sesuai untuk hiking untuk melihat pemandangan waktu sunrise dan sunset. Tarikan setempat ialah terdapat lighthouse pertama di Malaysia yang terletak di Tanjung Tuan.

Lokasi: Port Dickson, Negeri Sembilan
Durasi pendakian:30 minit
Tahap kesukaran: 1/5
Guide: Tak diperlukan. Trek yang jelas

BUKIT GASING

Merupakan tempat terbaik untuk first timer. Terletak di tengah-tengah kota Petaling Jaya. Sesuai untuk aktiviti santai hujung minggu.
Durasi pendakian: 2 jam
Tahap kesukaran: 2/5
Guide: Tak diperlukan. Trek yang jelas.
Read more ...

Dekorasi: Anda sukakan warna pink? Boleh ambil idea ini sebagai inspirasi rumah anda

29.9.16
Anda sukakan warna pink? Nak hias rumah dengan warna pink tapi rasa macam akan nampak pudar? Meh ambil idea dekorasi pada gambar dibawah ini sebagai contoh. Cantik deko rumah ni. Hai untunglah tuan rumah dapat hias rumah gaya macam ni.

Nak ikutkan admin rasa barang-barang di dalam rumah ni tak berapa banyak. Jadi kosnya tak berapa tinggi. Kebanyakkannya admin rasa dari perabot IKEA yang harga dalam range sedang-sedang. Namun, perhiasan detail yang diletakkan diatas rak tu, admin rasa kalau silap masuk kedai boleh kering duit poket sebulan tu.











Kredit kepada empunya gambar.

Read more ...

Santau, Sihir dan Buatan Orang: Ayat yang patut anda amalkan untuk mengelaknya

28.9.16
Sesetengah orang tak berapa percaya akan perkara yang berkaitan dengan alam ghaib. Sesetengah pihak menganggapnya sebagai cerita hantu yang mengarut. Namun sebagai orang Islam, Al-Quran sendiri menjelaskan tentang kewujudan alam ini dan makhluk lain yang hidup bersama dengan kita diatas muka bumi ini walaupun kita tak nampak.

Ini termasuklah halnya Jin dan Syaiton. Lebih menakutkan lagi, ada manusia yang mempunyai kuasa luar biasa hasil dari ilmu tuntutan ataupun turun temurun yang boleh berkomunikasi dengan makhluk-makhluk alam ini. Kebanyakkan bertujuan untuk mendapatkan kekuasaan luar biasa disamping boleh melakukan khianat untuk menjatuhkan orang lain.

Ini termasuklah kes SANTAU,SIHIR dan MENGHANTAR JIN-JIN untuk mengganggu orang lain itu.

Dalam Islam, ada ulama mengajarkan kepada kita beberapa perkara yang boleh kita lakukan untuk mengelakkan diri dari terkena sihir. Admin tak ingat dalil-dalil lengkap suruhan ini tapi admin dapat sumber ini dari ceramah ulama tersohor negara kita Ust Hassan Din (adik beradik arwah Tuan Guru Haron Din)

Katanya, dengan mengamalkan ayat ini setiap hari, kita terhindar dari sihir waktu siang dan malam.

Ayat yang patut dibaca:
1) Surah Al-Baqarah ayat 1-5
2) Surah Al-Baqarah ayat Kursi
3) Surah Al-Baqarah 3 ayat terakhir..

Seperti dibawah:





Waktu yang patut diamalkan ayat-ayat ini:
1) Sebelum matahari naik (Selepas Solat Subuh)
2) Waktu hendak terbenamnya matahari (Selepas Solat Magrib)



Sebenarnya ayat-ayat ini biasa kita baca sewaktu menghadiri kenduri tahlil dan doa selamat. Cuma untuk diamalkan setiap hari, amat jarang rasanya disyariahkan di masjid dan surau. Namun, kita boleh amalkannya secara sendiri untuk menghindarkan diri dan keluarga dari kesusahan.

JOM AMALKAN. Tak susah pun, just amalkan di 2 waktu ini.

Read more ...

10 habit seorang usahawan mahupun orang yang berjaya

28.9.16
Kita selalu tengok orang lain berjaya kemudian kita akan bermonolog "Alangkah bagusnya kalau aku pun berjaya macam dia". Namun tahukah kita orang yang berjaya itu tidak sewenang-wenangnya boleh berjaya dalam kehidupan.

Kejayaan itu boleh diperolehi oleh sesiapa sahaja asalkan kita ikut cara hidup orang yang berjaya!!

Disini kami kongsikan beberapa habit yang orang berjaya selalu buat.


Ramai orang nak jadi usahawan berjaya. Konon-konon taknak kerja makan gaji. Tapi bolehkan kita kawal kehidupan kita sendiri tanpa paksaan orang lain untuk melakukan sesuatu untuk berjaya?

Dulu masa kerja makan gaji, ada boss tolong push kerja dan tolong marah. Bila dah berbisnes sendiri, kalau kita sendiri tak disiplin, tak ada siapa yang nak tolong marahkan kita.

Akhirnya, bisnes lingkup, kejayaan thah ke mana-mana.


Read more ...

Life Hack: Ribuan cara untuk dapatkan tubuh badan yang sihat dan ideal

27.9.16
Anda gemuk? Berat abnormal? Selalu kena perli dan saudara dan rakan taulan?

Jom tengok beberapa tips yang boleh diusahakan untuk mendapat tubuh badan yang ideal.

Material ini admin kumpul dari beberapa tempat.

Setiap result yang luar biasa itu datang dari usaha yang luar biasa!!

Jom mulakan hari ini!!


30 DAYS CHALLENGE!!!

Pushup

Crunches (Sit up)


Plank


Squat


Tricep Dip


Pull up


Jackknife sit up


Jump rope


Burpee


Summary!!!!




Diet eating challenge!!

Water challenge

No sugar!! (Larat ke? Hahaa)







Selamat Mencuba!!

Read more ...